Kossor på grönbete

Sveriges mest älskade glass

Det tog sin början 1937. På mejeriet i Ängelholm fanns ett överflöd av grädde. En första klassens dansk glassmästare kallades in för att göra kvalitetsglass av all grädde.

Även om produktionen snabbt kom igång, bröt snart andra världskriget ut och efterfrågan mer eller mindre försvann. Och på denna tid tillverkades glass endast under sommar- månaderna – de moderna frysboxarna hade ännu inte sett dagens ljus.

Vi fick vänta till 50-talet tills efterfrågan tog fart igen. Ett årtionde senare började Gunnar Gudmundsson på mejeriet och var den som fick fart på tillverkningen på allvar. På 70-talet, mejerinedläggninganas årtionde, gick Engelholms Mejeri i graven. Familjen Gudmundsson beslöt sig då för att driva vidare glasstillverkningen och bildade därmed familjeföretaget Engelholms Glass AB.

På 80-talet flyttade man till nya, rationella lokaler på Helsingborgsvägen 29 i Ängelholm, som under åren byggts till.